• HOME
  • Studiecoaching - Huiswerkbegeleiding
  • Over mijzelf en coaching van collega's
  • Vakken klas 7, 8, 9 Kies welk vak
  • Vrijeschool Basisschool Diversen
  • Uit eigen werk - algemeen
  • Toneel - zes grondgebaren van Rudolf Steiner
  • Art Workshops 17th Century
  • Themadag Gouden Eeuw en Rembrandt
  • About us
  • Contact
  • Disclaimer
  • Je kunt ons helpen
Welkom bij Vrije School Studiecoaching!
Vrije School Studiecoaching is a Waldorf-Steiner company

Periode Platonische Lichamen - wiskunde klas 8
Week 1
* Inleiding:  de vier elementen van de  Oude Grieken,  klik HIER
* Platonische lichamen en de elementen, klik HIER
* Oefenen van het construeren van vlakken in een kubus, klik HIER
* Een octaëder tekenen in een kubus, niet moeilijk, klik HIER

Week 2
Uitslagen maken van platonische lichamen. Knippen en plakken om in elkaar te zetten met stevig gekleurd papier (minimaal 200 grams gebruiken!). Tip: maak de "plak-flapjes" breder dan aangegeven. Werkt makkelijker!
Leuk als de leerlingen hun maaksels mee naar huis mogen nemen in de vorm van een mobiel, die ze in hun kamer kunnen ophangen! Voorbeeld klik
HIER

* Kubus, klik HIER
* Icosaëder, klik HIER
* Octaëder, klik HIER
* Tetraëder klik HIER
* Dodecaëder klik HIER

Week 3
Als sluitstuk van het construeren:
De Pentagon Dodecaëder die te voorschijn komt uit een zeshoek, klik HIER

Voor het proefwerk: de leerlingen leren werken met de Formule van Euler, klik HIER

Vergeet werken met de handen niet!
Boetseren met je klas! Juist na al het knip- en plakwerk goed om uit klei iets moois te boetseren.
* Een kubus-metamorfose, klik HIER

De Dodekaeder als grondsteen voor Waldorfscholen
Als afsluiting, een klassengesprek: Veel Vrijescholen - overal ter wereld - hebben een grondsteen in de vorm van een Pentagon Dodecaëder van koper. De leerlingen weten nu genoeg (via de elementenleer) waarom juist de dodekaeder het in zich heeft gebruikt te worden als grondsteen, voor een scholengemeenschap, die spiritualiteit hoog in zijn vaandel heeft staan! Heeft onze school er ook een? En zit daar ook een spreuk in? En zo ja, hoe luidt die dan? Ga dus met de leerlingen op onderzoek uit! En wie weet: als je school nog helemaal geen grondsteen heeft, kan deze periode er toe leiden, dat die er komt!
Een klassengesprek over de vraag van de betekenis van een grondsteen überhaupt, kan tot bijzondere en dierbare momenten leiden. Een willekeurig gebouw heeft vaak ook een grondsteen. Maar dat is meestal gewoon de eerste steen, die gemetseld wordt. Vaak gedaan door een oudere persoon, die al lang aan een bepaald bedrijf verbonden is. Soms ook een heel jong kind. Zulke gesprekken zijn betekenisvol.
En als je school nog geen grondsteen heeft..... zouden de leerlingen evt. in groepjes werkend een mooie spreuk of gedicht kunnen maken over hoe zij zich hun ideale school voorstellen? Een uitdagende opdracht! De oude Plato kijkt vanaf zijn wolkje naar beneden en verheugt zich!

Ten slotte in week 3: de gravure Melancholia- i van Albrecht Dürer
Wij moesten vroeger als leerlingen in de 8e klas van de Vrijeschool Amsterdam (Geert Groote School) deze gravure proberen na te tekenen. Op de gravure zijn platonische lichamen te zien. Maar welke zijn dat - afgezien van de bol die heel duidelijk is op de voorgrond? Wij vonden het een moeilijke opdracht, toen in begin jaren '60. Maar terugdenkend, heb ik het gevoel dat dit een zinvolle oefening is om te doen met je klas. Je inleven in een kunstwerk en te proberen in de huid er van te kruipen is door de eeuwen heen een zéér goede oefening gebleken, gedaan door vele groten der aarde, zoals Piacsso, van Gogh, Modigliani en vele anderen. Wij kregen als leerlingen het volgende te horen over het thema: Dürer (1471 - 1528) zou hebben willen aangeven, dat na de middeleeuwen een nieuw tijdperk voor de mensheid zou aanbreken, waarbij een soort wereldse melancholie overwonnen zou worden Dat nieuwe tijdperk was natuurlijk de renaissance! En dat overwinnen zit 'm in de letter "i". De gravure heet dus niet Melancholia, maar Melancholia-i. Wat zoveel betekent als: het tijdperk van de wereldse zwaarmoedigheid is voorbij/overwonnen! Je kunt bij de "i" ook heel goed denken aan het "i"-gebaar uit de euritmie. Als je daarbij ook nog een stap naar voren zet, betreed je een nieuwe ruimte en een nieuwe tijd! Voor de afbeelding van de gravure klik HIER

HOME